kalesija 225

Kalesijskim poslanicima u Skupštini TK-a, koji djeluju u okviru tamošnje vladajuće većine, upućeno je upozorenje da je krajnje vrijeme da prekinu sa nedopustivim zanemarivanjem interesa svoje glasačke baze. Konkretnije – od njih se zahtijeva da prestanu poslušnički podržavati vasionska ulaganja u Banoviće, Sapnu i druga povlaštena mjesta, a na štetu svoje općine i građana koji su im ukazali povjerenje.
Piše: Nedim Durić

kalesija-kalesija-681x384

Nova vladajuća većina u kalesijskoj općini je sa poslednje sjednice Općinskog vijeća uputila snažnu poruku da, za razliku od prethodnih garnitura lokalne vlasti, neće šutke prelaziti preko svojevrsnog diskriminisanja ove općine i kažnjavanja njenih građana kroz svakovrsno uskraćivanje finansijske podrške od strane institucija Tuzlanskog kantona.

O tome vjerodostojno svjedoči to što je već za 24. juli zakazana tematska sjednica Općinskog vijeća koja će biti posvećena odnosu Vlade TK-a prema općini Kalesija. Ono što dodatno daje snagu tom opredjeljenju je da su iza namjere da se konačno jednom prekine, ničim opravdani, “maćehinski” odnos kantonalne vlasti prema Kalesijcima, jednoglasno i timski stali svi vijećnici iz aktuelne vladajuće većine.

Uz “puls” naroda
Time lokalna vladajuća koalicija upućuje poruku svojim građanima, višim organima vlasti i široj javnosti da je spremna da se uhvati u koštac sa ključnim preprekama razvoju i napretku ove lokalne zajednice, odnosno sa onim što najviše tišti njene građane i zbog čega su oni, uostalom, i glasali za smjenu doskorašnjih vlastodržaca.
Ovu temu je u centar pažnje lansirala rasprava o pripremama za izradu Strategije razvoja Općine za period od 2017. do 2025. godine. Pri tome je dominantan stav bio da su bilo kakvi ozbiljniji razvojni planovi nezamislivi ukoliko, kao što je to bilo u dosadašnjem dužem vremenskom periodu, kantonalne vlasti i institucije svojim ulaganjima i investiranjima budu u širokom luku zaobilazile sve oblasti života i rada u kalesijskoj općini.
Izdaja sopstvenih glasača
U kritičkim i emotivnim istupima vijećnika naročito su “na meti” bili kalesijski poslanici u Skupštini TK-a koji djeluju u okviru tamošnje vladajuće većine. Zamjereno im je što dižu ruke za milionske iznose koji iz kantonalne kase po raznim osnovama “odlaze” u Banoviće, Sapnu i druga povlaštena mjesta, a na štetu svoje općine i građana koji su im ukazali povjerenje.
Zanimljivo je da je autoru ovog teksta Općinsko vijeće Kalesija pomenutom raspravom i temom, nogometnim jezikom rečeno, “ušlo u šut”, jer sam upravo imao pripremljen komentar o nedopustivom odnosu prema sopstvenoj “bazi” kalesijskih poslanika u kantonalnoj vladajućoj većini i ostalih kalesijskim kadrova na istaknutijim pozicijama u TK-u. Dakako, nije mi ni malo bilo žao da promijenim tekst, odnosno da ga dopunim i osnažim porukama koje su o ovoj temi upućene iz Općinskog vijeća.
Vječita „suša“
Inače, meni je konkretan povod za problematizovanje dugogodišnje prakse tretiranja Kalesije i Kalesijaca kao općine i građana “nižeg reda”, bilo šokantno saznanje o najnovijem Programu Vlade TK-a za raspodjelu sredstava od vodnih naknada. Naime, od oko 9 miliona KM iz kvote za raspodjelu, Kalesiji će pripasti tek nešto više od stotinjak hiljada KM, i to za otplatu kredita za fabriku vode na Krušiku. Dakle, za razliku od „odabranih“ općina koje će i dalje biti plavljene „vodnim“ parama, za Kalesijce se nastavlja vječita „suša“.
Da najprije pojasnimo kako nastaje i šta finansira ovaj moćni vodni fond: Naime, svakom zaposlenom se od isplaćene neto plate odbija 0,5 posto po osnovu vodnih naknada. Tako prikupljena sredstva se preko Vlade TK-a i kantonalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva usmjeravaju općinama za rješavanje potreba u oblasti vodoprivrede. Konkretnije, radi se o sufinansiranju izgradnje i održavanja vodnih objekata, zaštitnih objekata, objekata za odvodnjavanje, objekata za iskorištavanje voda, te objekata za zaštitu voda od zagađivanja, kao i o finansiranju ostalih aktivnosti vezanih za upravljanje vodama.
Općina za sadaku
Iz onog pozamašnog iznosa kalesijska općina će dobiti otužnu „sadaku“. Ne radi o posebnoj novosti, jer ovakav odnos kantonalne vlasti prema Kalesiji dugo traje, ali je ova najnovija nepravda definitivno prelila čašu nezadovoljstva Kalesijaca i u centar pažnje nametnula ključno pitanje: Šta uopšte rade i čije interese zastupaju kalesijski predstavnici u kantonalnoj vlasti?
Naravno, to se prije svega odnosi na kalesijsku poslaničku grupu u okviru aktuelne većine u Skupštini TK-a koju čine: Fetah Hujdur (Stranka demokratske akcije – SDA), Mirsad Selimović (Bosanskohercegovačka patriotska stranka – BPS), Zijad Suljkanović i Izet Jajčević ( obojica iz Narodne stranke – Radom za boljitak). Radi se o značajnom broju u sadašnjoj vladajućoj većini koju čini dvadesetak poslanika, odnosno „rukama“ koje bi mogle biti značajna prevaga u nekom novom prekrajanju vlasti, što u postojećem izuzetno nestabilnom i haotičnom političkom partnerstvu stalno „visi za vratom“ Tuzlanskog kantona, kao uostalom i cijele Federacije.
Vojnici Banovićke partije
Mogli bi, dakle, ti kalesijski „narodni tribuni“ svojim brojčanim kapacitetom mnogo toga mijenjati u korist svoje izborne baze i općine, samo da imaju imalo timskog i lokalpatriotskog duha. Ali, očito je da su još od predizbornih obećanja zaboravili da postoje interesi naroda.
Naime, bolji poznavaoci odnosa u kantonalnoj vlasti tvrde kako se neki od članova pomenute kalesijske četvorke ponašaju kao slijepi poslušnici vladajuće banovićke strukture u Kantonu, računajući valjda na njenu vječnu dominaciju i uzvraćanje zahvalnosti prema „najodanijim vojnicima banovićke Partije“. Drugi su se, na dnevno-pijačarskoj platformi, usmjerili na stalno zadovoljavanje ličnih interesa, poput uhljebljenja članova uže i šire familije u ministarstvima, UKC-u i drugim kantonalnim ustanovama i preduzećima.
Zaboravljena kalesijska polja
I u jednom i u drugom slučaju efekat po Kalesiju je isti. Kada je te poslanike nedavno načelnik Sead Džafić pozvao na sastanak u općini, kako bi se dogovorilo zastupanje bar minimuma interesa Kalesije u kantonalnim organima vlasti, naišao ja na opstrukcije.
Ništa bolje nije ni kad se radi o onih nekoliko kalesijskih kadrova u kantonalnoj strukturi izvršne vlasti. Ni njihovo prisustvo u smislu zaštite kalesijskih interesa u Kantonu se uopšte ne osjeti. Kao jedan od najodanijih kadrova doskorašnjeg predsjednika kalesijske SDA Halila Jahića i predsjednika kantonalne SDA Mirsada Kukića, Suad Hasanović je prošle godine uhljebljen na dobro plaćeno mjesto direktora kantonalnog vodoprivrednog preduzeća „Spreča“.
Halil Jahić je tada nadahnuto obećavao kako će se time napokon riješiti problem regulacije korita rijeke Spreče, te plavljenje kalesijskih polja poslije svake malo veće kiše postati prošlost. Nije nam poznato čime se Hasanović bavi, ali pouzdano znamo i vidimo da se ne ni najmanje ne bavi Sprečom i kalesijskim poljima.
Ja i niko više
Neki će ovakvo stanje raspodjele para iz kantonalne hazne pokušati prebaciti na drugi teren, odnosno na magloviti argument da Kalesija ispašta zato što se drznula da izabere načelnika koji nije iz vladajuće političke opcije. Međutim, to pada u vodu kad se zna koliko velika sredstva dobijaju općine u kojima nisu na vlasti načelnici iz SDA, kao što su Živinice, Gračanica, Lukavac, Gradačac, pa i vječito „crvena“ Tuzla. Jasno je da predstavnici tih općina u vladajućoj večini TK-a, bez obzira na to gdje koja politička boja dominira, ne bacaju pod noge interese sredina iz kojih potiču. Oni ne boluju od, očito, „endemske bolesti“ kalesijskih kantonalnih kadrova zvane „ja i niko više“.
Poznato je da kalesijski načelnik Sead Džafić sa svojim saradnicima, a uz podršku partnera u lokalnoj vlasti, ulaže veliku energiju na dobijanju donatorskih i drugih sredstava od međunarodnih institucija da bi u infrastrukturnom i svakom drugom pogledu dugo zapuštana kalesijska općina konačno krenula naprijed. Međutim, zbog činjenice da Kalesija ostaje uskraćena za redovna sredstva koja bi joj morala biti vraćena po raznim osnovama, sav načelnikov trud ne može imati pravi efekat.
Dosta je više
Naime, opisani slučaj sa oštećenošću kalesijske općine po osnovu raspodjele sredstava od vodnih naknada, redovna je pojava i u svim drugim oblastima i raspodjelama. Tako, naprimjer, kalesijskih škola nema ni u jednoj značajnijoj odluci po nedavno usvojenom programu kapitalnih investicija. I da ne nabrajamo više …
Zbog svega toga se sa velikom pažnjom očekuje predstojeća tematska sjednica Općinskog vijeća o odnosu Vlade TK-a prema kalesijskoj općini. Izvjesno je da će prvi put u višegodišnjoj praksi zapostavljanja i ponižavanja ove općine, njena vlast poslati gromko upozorenje kantonalnim čelnicima: Stop “kažnjavanju” Kalesije! I da nakon toga teško može ostati baš sve isto.

OSTAVITI ODGOVOR