Uz prisustvo velikog broja ljubitelja pisane riječi i poštovalaca tradicije i kulture gornjosprečanskog podneblja, predstavnika općine Kalesije na čelu s načelnikom Seadom Džafićem, predstavnika kalesijskog medžlisa s glavnim imamom Enverom ef. Alićem, predstavnika kalesijskih kulturnih i drugih institucija, predstavnika Arhiva TK, učenika kalesijskih škola i  članova i prijatelja Bošnjačke zajednice kulture Preporod i Udruženja Gornja Spreča, u četvrtak 2. februara u sali Bosanskog kulturnog centra Alija Izetbegović u Kalesiji svečano je promovisan 4. broj časopisa Šeherdžik.

unnamed

Bio je to jedan od uspjelijih kulturnih događaja u Kalesiji u posljednje vrijeme , ne toliko zbog posjete koliko zbog atmosfere kojom je odisao, podstaknute nadahnutim izlaganjima eminentnih promotora, prije svih Saliha Kulenovića i Rusmira Djedovića, vrsnih poznavalaca kulturologije. Bilo je pravo zadovoljstvo slušati kako uvaženi profesor emeritus Salih Kulenović, jedan od najpoznatijih etnologa nekadašnje Jugoslavije,  inače Krajišnik po rođenju a Tuzlak po provedenom radnom vijeku, sa izuzetnim uvažavanjem govori o visokim dometima radova kalesijskih autora  objavljenih u ovom broju časopisa. Ili kada magistar Rusmir Djedović iz Gračanice sa izuzetnim nadahnućem govori o izvornoj muzici kalesijskog kraja i legendarnoj Kalesijskoj trojci, koja je dala pečat jednom muzičkom izrazu koji je svoju medijsku ekspanziju na prostorima bivše države počeo upravo iz iste ove sale prije nepunih pedeset godina, i ime Kalesije pronio širom svijeta.

Bilo je to večer u kojoj su promovisani dometi radova objavljenih u časopisu, podsjećanje na sjaj nekadašnjeg gradića Šehera kao središta nekadašnje nahije Birač i postignuća današnje Kalesije kao novog šeherdžika (gradića) i centra gornjosprečanske doline.  Posebno je apostrofiran fenomen povratka hajrata u našu stvarnost, koji se upravo u Kalesiji dogodio kroz podizanje mosta na Spreči kod Kalesije, kao zadužbine ovovremenog kalesijskog legatora Seada Džafića.

U uvodnom dijelu promocije, nakon pozdravnog obraćanja predsjedavajućeg općinskog vijeća Kalesije profesora Fadila Alića, prisutnima se obratila profesorica Nejra Tosunbegović Turić. Ona je u ime redakcije časopisa iznijela osnovne značajke i ukratko  predstavila radove ovog broja časopisa. Podsjetila je da je najveći broj radova u ovom broju časopisa proistekao sa naučnog skupa pod nazivom “Kulturno-historijsko naslijeđe Gornje Spreče i zvorničkog Podrinja sa posebnim osvrtom na dovišta“, održanog 4. septembra 2015. godine u Šeheru kod Kalesije u sklopu Kulturno-vjerske manifestacije “Dovište Orlić – Pašin put“.

Nakon izlaganja eminentnih promotora Saliha Kulenovića i Rusmira Djedovića, o najnovijem broju časopisa govorio je profesor Samir Halilović, jedan od urednika časopisa i istinski zaljubljenik u istraživanje prošlosti našeg područja. Između ostalog, govorio je o značaju dovišta u našoj tradiciji i naglasio značaj oživljavanja dovišta u okviru Kulturno-vjerske manifestacije “Dovište Orlić – Pašin put“.

Na samom kraju promocije prisutnima se obratio magistar Dževad Tosunbegović, pokretač i glavni i odgovorni urednik časopisa Šeherdžik, koji je pozvao sve zainteresovane istraživače i autore da se uključe u naredne istraživačke projekte Šeherdžika.

Pokrovitelji izdavanja ovog broja časopisa i same promocije su Federalno ministarstvo raseljenih osoba na čelu sa ministrom Edinom Ramićem, i općina Kalesija na čelu sa načelnikom Seadom Džafićem. Štampanje časopisa su takođe pomogli i Medžlis Islamske zajednice Kalesija i Unis TOK doo Kalesija. U vezi sa ovom promocijom vrijedi istaći da su organizatori promocije obezbijedili besplatne primjerke za biblioteke kalesijskih škola i zainteresovane članove historijske i sličnih sekcija u tim školama.  (Foto: Nezavisni kalesijski portal)

Zeman-kalesija.ba

OSTAVITI ODGOVOR