Društvo prijatelja knjige „Mali princ“ i ove godine organizuje tradicionalnu, 13. manifestaciju u čast knjige i umjetnosti pod nazivom „Vezeni most“. I Gradska biblioteka će učestvovati u realizacije ove manifestacije. Danas, u srijedu, u 14,00 sati, u Osnovnoj školi „Tojšići“ Meša Đedović će učenicima ove škole predstaviti svoj roman „Legionar“, koji je nedavno dobio Godišnju nagradu Društva pisaca za najbolju knjigu za odrasle.

vezeni_most1

U četvrtak, u 11:30 sati, karavan „Vezenog mosta“ će posjetiti OŠ „Memiči“. Sa učenicima ove škole družit će se književnici Muhidin Šarić, Mehmed Đedović i Valerija Skrinjar-Tvrz.

Istog dana, u četvrtak, u 14:00 sati, u Gradskoj biblioteci Kalesija, u okviru Kulturne manifestacije „IKRE 1996 – 2016“, bit će upriličena promocija knjige “Rječnik zapretenih riječi u bosanskom jeziku” autora Muhidina Šarića. Uz autora, o knjizi će govoriti i Meša Đedović i Fahrudin Sinanović, direktor Gradske bibloteke.

vezeni_most2

“Rječnik zapretenih riječi u bosanskom jeziku” autora Muhidina Šarića je napisan u pjesničkoj formi i na tragu je prvog bosansko-turskog rječnika Muhameda Hevaija Uskufije iz davne 1631. godine. U traganju za smislom i pozadinom značenja riječi koje je opisao, autor je pored oslonca na tradiciju, u znatnoj mjeri nastojao da nađe njihovo prisustvo u svakodnevnoj govornoj praksi. Autorovi stihovi odišu vedrinom i krajnjim oprezom – da ne povrijedi nikoga – kada je u pitanju smiještanje riječi u kulturološki kontekst u kojem su one nastale i u kojem se koriste.

Muhidin Šarić (rođen 1944. godine u Prijedoru) pjesnik je i dramski pisac. Školovao se u rodnom mjestu, gdje je završio osnovnu i Ekonomsku školu, a više obrazovanje – Pedagošku akademiju, završio je u Banjoj Luci. Radio je kao prosvjetni radnik u Kozarcu, bio organizator “Književnih susreta na Kozari”.

Ranije je objavio knjige pjesama: Spava li dan u mraku, Na krilima neba, Kada plava ptica sanja, Kolo kozaračko, Plava ptica – na turskom jeziku, Cvrkutanka, Zaljubljena baka, Dvorište sa cvijetom za uvetom, Tespih, Crna dvorišta, Pođi kući, drame: Recept za ludilo, Blago u kovčegu, Vuk dobrica, te prozu Keraterm – sjećanje na srpski logor i druga djela.

Kulturnu manifestaciju „IKRE 1996 – 2016“ podržali su Općina Kalesija, Fondacija za bibliotečku djelatnost Sarajevo i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Vlade TK.

vezeni_most3

Zeman-kalesija.ba/Ntv.ba

OSTAVITI ODGOVOR