Glasnogovornik Pentagona Jeff Davis je u ponedjeljak izjavio da teroristička organizacija ISIS svaki dan gubi sve više teritorija u Mosulu, javlja.

fijs

“Ipak, ISIS nastavlja dovoditi borce izvan Mosula kako bi sačuvali položaje u gradu”, kazao je Davis na dnevnom brifingu u Washingtonu. Istakao je kako militanti ISIS-a naoružavaju ljude koje dovode izvan Mosula.

Naglasio je da je tokom vikenda zauzeto mjesto Rutba u gradu Anbar, dok, kako je rekao, i dalje traju borbe u mjestu Sinjar kao i u mjestu Bartella na istoku Mosula. Istakao je da traju posljednje pripreme kako bi bilo zauzeto mjesto Tel Keyf. Na kraju je potvrdio kako su se u određena mjesta, koja su posljednjih dana oslobođena od ISIS-a, vratile pojedine porodice.

Premijer Iraka Haidar Al-Abadi 17. oktobra je saopćio kako je započela akcija oslobađanja Mosula. Iračke snage su u nedjelju saopćile kako je u okviru akcije oslobođeno još devet sela koja pripadaju Kayyari. Izvori bliski vojsci ističu kako je u akcijama ubijeno 299 militanata, a uništeno 20 vozila organizacije na kojima se nalazio eksplozivni materijal. Na sjeverozapadu Mosula oslobođeno je osam sela.

Zeman-kalesija.ba/N1

OSTAVITI ODGOVOR