Glasovi iz inostranstva su često stvar koja može presuditi lokalne izbore, ali s obzirom da pošiljke iz raznih dijelova svijeta često znaju ne doći na željenu destinaciju, takvi glasovi mogu biti nebitni, tj. nepostojeći.

Jedan od glasača u inostranstvu je i Alma Hasanović, koja je porijeklom iz Srebrenice ali je nastanjena u Denveru, saveznoj američkoj državi Colorado.

Alma je jedan od glasača koji je iskusio probleme sa glasačkim materijalom.

Ja sam se registrovala u maju ove godine i dobila sam potvrdu da je sve OK. Međutim, kako sam primjetila da moj materijal još ne stiže posljednjih deset dana sam svaki dan zvala CIK u Srebrenici gdje su mi rekli da su poslali materijal“.

Dodala je da je dva dana prije izbora cijeli dan zvala CIK, međutim odgovora nije bilo.

U petak sam cijeli dan bila na telefonu i zvala CIK međutim javlja mi se sekretarica. Jutros sam ih opet zvala, žena mi se javila i rekla da mi je materijal poslala 30. augusta, ali da im se moj materijal vratio nazad u petak“.

Kazala je da ni ona, niti oni koji su poslali materijal ne znaju razlog zašto je njezina pošta vraćena.

Naša sagovornica nije krila razočarenje, jer kako kaže, svaki glas je bitan.

Jako sam tužna, nisam dobro. Moj glas je moj glas i ne bih željela da propadne. Uradila sam sve što sam mogla, ali mi je rečeno da mi je glas propao i da mi želi više sreće drugi put“, kazala je ona i dodala:

Ako sam ja jedini slučaj, to je OK, međutim imam informacije da je još glasača u dijaspori naišlo na isti problem. Ako su mi poslali preporučenom poštom kao što kažu, sve i da je poštar donio materijal kada ja nisam kući praksa je da mi ostavi pismo sa pozivom u poštu da preuzmem pošiljku“.

Kontaktirali smo i CIK BiH, gdje nam je rečeno:

“Mi smo svima poslali materijal preporučenom poštom. Nama još stižu glasovi iz inostranstva od ljudi koji su dobili materijal i do sutra ćemo primati glasačke listiće”.

Podsjećamo, aktuelni načelnik Srebrenice je jutros u programu N1 televizije kazao da glasovi iz inostranstva mogu biti presudni.

“Za svaki izborni proces moramo čekati da pristignu glasovi iz odsustva i ono što se desilo sinoć bilo je približno onome iz 2012. godine kada je Vesna Kočević proglasila pobjedu, a kasnije se ispostavilo da nije. Nije nam jasno zašto je izborni štab Grujičića objavio pobjedu i što se to tako desilo jer imamo solidan broj glasova. I građani znaju da se stvari mogu mijenjati i sačekaćemo još”, kazao je.

Zeman-kalesija.ba/N1

OSTAVITI ODGOVOR